Sunday, March 28, 2010

Kek Pisang..First time buat.

Pisang dr kampung.. kata mak pisang kelat..dengan pisang awak..alaahai dah masak menguning..nak goreng nanti makan minyak pulak..kalu buat cucur ..biasa sangat dah.dan memang dah buat.. .dah masak2 pulak tu..tengah berkira-kira nak buat ape terfkir lak nak buat kek..anak2 mesti suka..so try lah jeguk2 resepi kat internet nie alhamdulillah jumpa.. than operate sikit2..ha..ha.. supaya tak terlupa so kutulih kat sini kot2 nanti leh buat lagi..

Bahan
  • 4 biji pisang sederhana besar
  • 3 biji telur sederhana besar
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri/tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak
  • 1 sudu teh bicarbonat soda
  • secubit garam

Cara-cara

1. Pukul telur dan gula hingga kembang

2. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul

3. Kemudian masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga habis (lebih selok kalau diayak bersama dengan bikabonat soda ).dan tambah garam 1 sudu kecil kalau guna tepung gandum.

4. Akhir sekali masukkan minyak dan gaul adunan hingga sebati

5. Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak

6. Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana lebih kurang 175 darjah calsius atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...