Saturday, March 6, 2010

Kek gula hangus



Inilah Resepi Kek Gula Hangus

Bahan utk dijadikan gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega/ marjerin

caranya goreng gula sampai tu.. sampai jd perang gelap.. lepas tu masukkan air panas sikit-sikit (hati-hati sebab mungkin boleh terpercik)dan kacau sampai semua gula larut dengan api yang sederhana dan last sekali masukkan marjerin

4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
2 s/besar soda bikarbonat
1 s/besar esen vanila

Ayak tepung bersama soda ( ketepikan), kemudian masukkan telur, susu pekat dan esen vanila dlm blender, putar 2 kali..agak kembang masukkan tepung sikit-sikit dan putar hingga habis dan tuang air gula hangus, putar lagi 2/3 kali hingga kembang. kek ni mmg senang nak buat sbb guna blender je, lagi satu peringatan klu nak kek ni byk lubangnya mcm sarang lebah tu perap adunan ni dlm 3 jam baru bakar. biarkant je dlm blender sampai 3 jam . bakar dlm oven suhu 160 darjah selama 40-60minit... ok siap utk di makan..nanti leh buat lagi.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...