Bahan-bahan
- 5- 6 biji pisang sederhana besar
- 4 biji telur sederhana besar
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 cawan gula
- 1 cawan minyak jagung
- 1 sudu teh penuh soda bikarbonat
- secubit garam
- Guna Blender : Masukkan telur, gula, pisang dan secubit garam ke dalam blender dan putar beberapa kali.
- Adunan tadi dimasukkan ke dalam mangkuk adunan dan masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga habis (lebih selok kalau diayak bersama dengan bikabonat soda ).
- Sambil tu boleh panaskan oven/periuk untuk kukus selama 10 minit.
- Akhir sekali masukkan minyak dan gaul adunan hingga sebati
- Masukkan adunan dalam acuan yang telah disapu minyak
- Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana lebih kurang 175 darjah calsius dan kalau nak pastikan kek telah masak, cucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak.