Kek Pisang Aqilah


 Bahan-bahan
  • 5- 6 biji pisang sederhana besar
  • 4 biji telur sederhana besar
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 sudu teh penuh soda bikarbonat
  • secubit garam 
  1. Guna Blender : Masukkan telur, gula, pisang dan secubit garam ke dalam blender dan putar beberapa kali. 
  2. Adunan tadi dimasukkan ke dalam mangkuk adunan dan masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga   habis (lebih selok kalau diayak bersama dengan bikabonat soda ). 
  3.  Sambil tu boleh panaskan oven/periuk untuk  kukus selama 10 minit.
  4. Akhir sekali masukkan minyak dan gaul adunan hingga sebati
  5. Masukkan adunan dalam acuan yang telah disapu minyak
  6. Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana lebih kurang 175 darjah calsius dan kalau nak pastikan kek telah masak, cucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...