Bahan-bahannya:
3 biji epal hijau/yang biasa (dikupas kulit dan didadu halus)
3 sudu besar gula pasir
3 biji epal hijau/yang biasa (dikupas kulit dan didadu halus)
3 sudu besar gula pasir
1 batang kulit kayu manis
Campurkan semua bahan diatas, gaul di atas api sederhana dengan ¼ cawan air selama 2 minit dan tutup api..
1/2 cawan minyak jagung
2 biji telur
1 cawan tepung serbaguna
1 cawan gula kastor atau1/2 cawan gula kasar
1/2 sudu besar perasa vanila
1 sudu kecil rata soda bikarbonat
Cara membuatnya:
Campurkan semua bahan diatas, gaul di atas api sederhana dengan ¼ cawan air selama 2 minit dan tutup api..
1/2 cawan minyak jagung
2 biji telur
1 cawan tepung serbaguna
1 cawan gula kastor atau1/2 cawan gula kasar
1/2 sudu besar perasa vanila
1 sudu kecil rata soda bikarbonat
Cara membuatnya:
- Panaskan oven pada suhu 155 darjah celcisus.
- Putar telur, minyak, gula dan esen vanila dalam blender.
- Campurkan tepung & soda yang diayak dan gaul rata dalam bekas adunan.
- Masukan campuran epal tadi dan di gaul rata semuanya. Bakar dalam acuan yg telah disapu sedikit mentega dan sedikit tepung. Guna pembakar spring bulat berdiameter 24 inci.
- Bakar adunan pada suhu 155 darjah celsius selama 45 minit -1 jam.
Topping:Kalu nak buat.. hari tak sempat buat anak2 tak sabar nak makan..
1 cawan mentega
180 gram krim keju
1 sudu teh perasa vanila
1 1/2 cawan gula icing
Cara membuatnya:
1 cawan mentega
180 gram krim keju
1 sudu teh perasa vanila
1 1/2 cawan gula icing
Cara membuatnya:
- Pukul mentega dan krim keju sehingga berkrim.
- Masukkan vanila dan 1 cawan gula aising. Tambahkan gula kalau terlalu cair atau tambahkan air/susu kalau pekat.
- Sapu adunan tadi diatas kek setelah kek sejuk.
- Ayak baki gula icing tadi diatas kek.
- Hiaskan kek dengan hirisan epal di sekeliling kek sekiranya suka.
Selamat mencuba!